Steven Sterk

De kleine jongen die ijzersterk is, behalve als hij verkouden is: Steven Sterk. In het Frans 'Benoît Brisefer' trouwens, 'IJzerbreker'. In deze integrale uitgave vind je een aantal kortverhalen, die ik mocht vertalen, en drie lange verhalen, waarvan er een voor het eerst in het Nederlands verschijnt. Steven Sterk is een personage dat werd bedacht door Peyo, de geestelijke vader van de Smurfen. Het is zijn zoon die de reeks voortzet, bijgestaan door Pascal Garray, die helaas in 2017 overleed. Bij de integrale hoort ook een uitgebreid dossier over Steven Sterk en zijn makers.

Op de website van stripwinkel De Poort vind je alweer heel wat informatie over deze uitgave: https://depoort.com/nl/nieuws/steven-sterk-integraal-5-2002-2015 

Noot van de vertaler: Deze keer mocht ik een paar kortverhalen vertalen én het achtergronddossier bij deze vijfde en laatste integrale van Steven Sterk, de ideale combinatie dus. Zo'n kortverhaal vertalen, houdt in dat je je moet inlezen in de reeks en de personages ook de juiste naam moet geven. Op naar de bibliotheek van Hove, of die van Boechout, ik weet het niet precies meer. Ik voel me soms ook wel een beetje Steven Sterk, niet dat ik ooit super sterk ben, maar zodra ik verkouden ben, ben ik niets meer waard. Zo gaat dat toch bij mannen?

Verschenen bij Le Lombard.