Een leven – De teruggevonden biografie

Binnenwerk Een LevenAnna Laurens ontvangt op een dag een brief van een man uit het verborgen leven van haar moeder, een zekere Dover W. Smith. Ze rijdt naar een hotel in de Alpen, waar de man een hele tijd verbleef. Daar verdiept ze zich in de dagboeken van de mysterieuze Mr. Smith. Op een indringende manier schrijft Dover W. Smith over zijn (dramatische) leven, zijn kindertijd in Land Priors, zijn tijd aan Eton College en zijn vele omzwervingen over de hele wereld. Hij beschrijft ook zijn innige vriendschappen met, onder meer, George Orwell.

Noot van de vertaler: een dagboek is dé manier bij uitstek om door te dringen in het privé- en gevoelsleven van een personage, en het leven van Dover W. Smith spreekt tot de verbeelding. De backcover heeft het nog over zijn verleden als MI-6-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog... maar nu (begin 2020) zitten we aan deel 2 en is dat nog de verre toekomst. In het album worden dagboekfragmenten afgewisseld met 'live' dialogen, wat maakt dat je een evenwicht moet zoeken tussen geschreven (en vaak iets poëtischere) taal en spreektaal. Een leuk werkje dus!

Er blijven ook nog heel wat vraagtekens in de reeks. Waar is Dover W. Smith nu? Is hij echt overleden? Wat was zijn band met de moeder van Anna Laurens? Uitkijken naar het vervolg!

Verschenen bij Daedalus.

Cover Een Leven 1

1 - 1916: Land Priors

Cover Een leven 2

2 - 1917-1921: King's scholar

cover Een leven 3

3 - maart 1925 - april 1926: A Chinese year

cover Een leven 4

4 - 1937: A Spanish circus