Sterrenwaas

De titel zegt het al, of misschien zegt de titel u wel niets. Sterrenwaas is een parodie op Star Wars. Het hele Star Wars-universum passeert de revue. Luke Skywalker wordt Luuk l'Anterfant, Chewbacca wordt Reuzel, enzovoort. Het verhaal speelt zich niet af in een verafgelegen sterrenstelsel, maar wel in een ver verleden: de Middeleeuwen (of wat daarvoor moet doorgaan). Elke pagina telt een of zelfs twee 'pointes'.

Noot van de vertaler: ik vond het alvast geweldig om te vertalen. Heerlijk om al die personages een eigen naam te geven. Het uitdagendst vond ik Han Solo. Die heet in het Frans Yann Kersolo, en is een Bretoen. Daar worden heel wat mopjes aan opgehangen, en ik moest dus iets vinden dat voor Belgen en Nederlanders werkt. Dan maar een Spanjaard. Juan Camolo (naar guacamole), maar met nog een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke personage. Darth Vader wordt Zwardveder (ja, met een d). Ik heb me geamuseerd. 

Het Franse La guerre des étoiles (voor Star Wars) werd voor de strip Naguère les étoiles (Lang geleden de sterren). Ik heb dan maar Sterrenwaas voorgesteld als heel slechte Nederlandse vertaling van Star Wars, maar tegelijk geeft het ook wel weer wat er gebeurt: je kijkt naar Star Wars maar met een waas van humor, Middeleeuwen,... 

Verschenen bij Silvester Strips.

sterrenwaas - silvester
sterrenwaas - silvester