Mei 1945. Tussen het smeulende puin in Berlijn kijken Konrad en Andreas Werner, twee joodse weeskinderen, doodsbang toe hoe de Sovjets zegevierend de stad binnenrijden. Juni 1956. Om te ontsnappen aan een heropvoedingskamp gaan de twee broers bij de Stasi. Ze worden ‘hoeders van de wereldrevolutie’.
Juni 1974. De BRD en de DDR nemen het tegen elkaar op tijdens de 10e wereldbeker voetbal, die in West- Duitsland wordt betwist. De Koude Oorlog wordt ‘uitgevochten’ in een voetbalwedstrijd. Erich Honecker, leider van de DDR, besluit de beste agenten van de Stasi in te schakelen om het team van de DDR de overwinning te bezorgen en de superioriteit van het socialistische regime tegenover het kapitalisme te bewijzen aan de hele wereld. De gebroeders Werner worden opgetrommeld...
Aan de hand van de lotgevallen van de gebroeders Werner schetsen Philippe Collin en Sébastien Goethals een fresco van de dertig naoorlogse jaren in Duitsland. Het vaderland van de gebroeders Werner is geïnspireerd op waargebeurde feiten en vertelt over een vergeten en toch zo recent tijdperk, over een Europa verscheurd door ideologieën. Zo slagen Collin en Goethals er na De reis van Marcel Grob weer in een verhaal te brengen met bijzondere personages die symbool staan voor een duistere periode uit de recente Europese geschiedenis.
Noot van de vertaler: van De reis van Marcel Grob was ik heel erg onder de indruk, en alweer slagen Collin en Goethals erin een sterk verhaal te brengen, met wendingen in een heel interessante historische context. Ook het uitgebreide dossier over voetbal in Oost- en West-Duitsland was heel interessant, al was het een hele boterham om te vertalen - maar mij wel op het lijf geschreven!
Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.