De reis van Marcel Grob

Marcel Grob, een oude man van 83, wordt uit zijn bed gelicht en ondervraagd over zijn verleden, zijn verleden bij de Waffen-SS. Een verhaal over een onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog, dat van de malgré-nous: Elzassers die gedwongen werden dienst te nemen bij de Wehrmacht, of de SS. Met zijn getuigenis schetst hij de ambiguë situatie waarin heel wat Franse jongeren in die tijd belanden... Hij vertelt over vriendschap, wreedheid, over overleven en de dood.Binnenwerk de reis van Marcel Grob

Noot van de vertaler: Ik geef toe, ik had nog niet van de malgré-nous gehoord. Het hele album was voor mij een ontdekkingstocht door het verleden. Een bloedstollend verleden - als je aan het vertalen gaat, doe je automatisch nog wat extra opzoekingswerk... Bij de strip hoort ook een heel achtergronddossier, een lijvig dossier waar ik op heb gezwoegd. Het is dan extra deugddoend in het dankwoord ook een dankwoord te vinden voor de vertaler. "Uitgeverij Daedalus bedankt Dieter Van Tilburgh voor zijn tomeloze inzet." Heel graag gedaan!

Het album werd ook genomineerd voor de "Prix des Lycées 2020" op het Stripfestival van Angoulême, en won de Prix Historia, die het beste historische album van het jaar bekroont.

Of zoals Stripspeciaalzaak het zegt: https://stripspeciaalzaak.be/2019-Besprekingen/Reis-Marcel-Grob.htm

Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.