Bloedkoninginnen

Bloedkoninginnen zijn ambitieuze vrouwen, handige strategen, burgervrouwen, Binnenwerk Cleopatrakoninginnen of volksvrouwen, ze deinzen voor niets terug om hun dorst naar macht te lessen! Dat zegt de backcover toch. Een reeks waar de focus telkens op een andere sterke vrouw wordt gelegd. Voor Cleopatra alleen al zijn er een zestal albums voorzien!

Noot van de vertaler: Leuk om me onder te dompelen in Egyptische Oudheid en de raakvlakken te zien met de wereld van de Romeinen, Cleopatra is en blijft een figuur die tot de verbeelding spreekt. Hier en daar de hulp ingeroepen van egyptologe S. Coussement om de rituelen en de goden de juiste naam te geven. Vertalen, je doet het zelden echt alleen!

Na Cleopatra volgde ook Constance van Antiochië, een bloedkoningin die ik nog niet kende, maar dat maakt het net fijn. Een duik in de geschiedenis van het Midden-Oosten ten tijde van de kruisvaarten, een jongensdroom!* Ook CuttingEdge.be noemt het, onder meer, een 'knap getekende geschiedenisles': https://www.cuttingedge.be/boeken-strips/strips/5474/constance/

Voor Tseu Hi maakte ik dan weer de oversteek naar het verre Oosten, een regio waar ik veel minder voeling mee heb, en dan doet het enorm veel deugd dat er in de recensie van Stripspeciaalzaak.be naar mijn vertaling wordt verwezen. https://stripspeciaalzaak.be/Tseu-Hi-2.htm

Verschenen bij Daedalus.

*letterlijk dan! Als jonge puber had ik een verhaal van een twintigtal bladzijden geschreven over de kruisvaarten - pure fictie - met leerkrachten van de middelbare school als hoofdpersonages. Helaas heeft de diskette met dat verhaal de tand des tijds niet doorstaan, of misschien maar goed ook?

Bloedkoningin

Cleopatra - Koningin des doods - 1

cover van Tseu Hi 2

Tseu Hi - De Drakenvrouw - 2

Cover van Constance van Antiochië

Constance van Antiochië - De rebelse prinses - 1

cover Cleopatra 2

Cleopatra - Koningin des doods - 2

cover Cleopatra 3

Cleopatra - Koningin des doods - 3

Constance van Antiochië - De rebelse prinses - 2

covertekening van de drie Iuliae 2

De drie Iuliae 2 - De prinses van de onoverwinnelijke zon

cover van Johanna 2

Johanna 2 - De boosaardige koningin