De Wijsheid van Mythes

In De Wijsheid van Mythes vertelt Luc Ferry het verhaal van de oorspronkelijke Griekse mythes. Hij doet dat in samenwerking met scenariste Clotilde Bruneau. Binnenwerk IliasOm de reeks een uniform uiterlijk te geven, tekent Fred Vignaux (die sinds kort Thorgal tekent) alle covers. Ter verduidelijking zit er achter in elk album een uitgebreid dossier waarin Luc Ferry de mythe nog eens verder uitdiept.

In het Frans zijn er al een twintigtal albums verschenen, van de Ilias, over Antigone tot het verhaal van de Minotauros.

Noot van de vertaler: De Griekse mythes, iedereen kent ze, dus dat zal wel eenvoudig zijn.  Maar zo eenvoudig ligt het niet. Ik was alweer enthousiast dat ik deze reeks mocht vertalen, maar... een eerste struikelblok: hoe geef jede namen van de (Griekse) helden weer? Houd je vast aan de gangbare namen: Achilles, Ajax, de Minotaurus, of kies je toch voor de Griekse naam, die voor ons minder bekend is? (bv. Achilleus in plaats van Achilles). Ik raadpleegde daarvoor Prof. Hubert Verreth, oudheidkundige aan de KU Leuven en stripliefhebber. 

Lang verhaal kort: ik koos voor de Griekse naam. Waarom? Op die manier kan je consequent zijn. Neem nu Oddyseus. Als je daar de Latijnse naam van neemt, kom je uit bij Ulixes, maar wie kent die? Bij Achilleus is de Latijnse naam, Achilles, dan weer bekender bij ons... Maar sommige Griekse helden of plaatsen hebben geen Latijnse naam, dus De Wijsheid van Mythes zal de oorspronkelijke Griekse mythes vertellen, met de Griekse namen.*

Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.

*Behalve voor het deel Daedalus en Icarus, omdat de uitgeverij zelf haar naam aan deze Griekse mythische figuur ontleent.

Meer weten? http://www.stripspeciaalzaak.be/2020-Besprekingen/WM-Ilias-1.htm

Cover van Daedalus & Icarus

Daedalus & Icarus

Cover van de Ilias

De Ilias - 1/3 De twistappel

De Ilias - 2/3 De oorlog van de goden

Cover van Theseus en de Minotauros

Theseus en de Minotauros

Cover van Iason

Iason en het Gulden Vlies - 1/3 Eerste wapenfeiten

Iason en het Gulden Vlies - 2/3 De reis van de Argo

cover Iason & het gulden vlies 3

Iason en het Gulden Vlies - 3/3 In de macht van Medeia

Herakles 1/3 De jeugd van de held

cover Herakles 2

Herakles 2/3 De twaalf werken

Orpheus en Eurydike voorafgegaan door Demeter en Persephone

coverbeeld van Tantalos

Tantalos en andere mythes over hoogmoed

cover Gilgamesj 1 uit de wijsheid van mythes

Gilgamesj 1/3 Vijandige broers