Chaplin

Hoe werd een jongen uit een arm deel van Londen, zoon van twee mislukte kunstenaars – een alcoholistische vader en een krankzinnige moeder – op 25-jarige leeftijd de grootste filmmaker van zijn tijd en legde hij Hollywood aan zijn voeten?binnenpagina van Chaplin

Hij was de uitvinder van de moderne cinema, een visionair schepper en een uitzonderlijk acteur, een levende legende, een spreekbuis voor de minderbedeelden, de armen, de vagebonden, en een immens rijke producent. Een kunstenaar die betrokken was bij alle gevechten van zijn tijd, dictatoriaal tegenover zijn eigen volk, een man die door zijn liefde voor vrouwen meermaals in opspraak kwam in het puriteinse Amerika.  

Noot van de vertaler: Chaplin was een van mijn laatste wapenfeiten in dienst van Daedalus, en wat voor een. Ik kende Chaplin zelf nauwelijks, tenzij van vertoningen tijdens de les Geschiedenis (bv. The great dictator), maar in deze graphic novel maak je kennis met de man én zijn films. Alle pareltjes die hij heeft verwezenlijkt en alle schandalen waarbij hij betrokken was. Uiteindelijk werd Chaplin letterlijk verstoten door de Verenigde Staten (waarom precies, dat moet je lezen) en het duurde jaren voor de filmwereld hem weer in de armen sloot. Van dat moment vind je mooi beeldmateriaal op YouTube. Een aanrader, dus.

Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.

coverbeeld Chaplin