A Fake Story

Op 30 oktober 1938 zendt Orson Welles op CBS The War of the Worlds van H.G. Wells uit. De toneelmaker bewerkt de roman tot nieuwsflitsen en maakt het stuk adembenemend reëel. Paniek breekt uit! “Een valse oorlog jaagt het hele land angst aan” titelen de kranten de volgende dag. In het verhaal van Laurent Galandon doodt een man zijn vrouw, voor hij ook zijn zoon neerschiet, om “te ontsnappen aan de slachting door Marsbewoners”. Een gevierde, voormalige journalist, Douglas Burroughs, trekt op onderzoek. Hij schrijft er een boek over.

A fake story onderzoekt geraffineerd waarheid en onwaarheid in een boeiend politieonderzoek. Brandend actueel in een wereld waarin fake nieuws nauwelijks te onderscheiden valt van echt nieuws. Meer dan 80 jaar geleden was ‘factchecken’ nog minder eenvoudig dan nu, en was de radio een waar baken van informatie.

Een boeiend verhaal over fake nieuws en de ongelooflijke kracht ervan!

Noot van de vertaler: een verhaal over fake nieuws, heerlijk actueel, en gebaseerd op waargebeurde feiten - altijd fijn. De invloed die de stunt van Orson Welles heeft op de bevolking, is waanzinnig! Het resultaat is een heel interessant album.

Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.