Tschai

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid is op aarde een boodschap ontvangen van een andere planeet! 212 jaar laterbinnenwerk Tschai komt het ruimteschip Explorer IV aan in een baan om deze planeet... en wordt bijna onmiddellijk vernietigd met een ruimteafweerraket. De enige overlevende van de ramp is Adam Reith, die met zijn dropship neerstort in de jungle van Zuid-Kotan.

Het is de aanzet van Tschai - De waanzinnige planeet, het sciencefictionmeesterwerk van Jack Vance uit het eind van de jaren 60. Oorspronkelijk verscheen de reeks in vier boeken. De verstripping volgde aan het begin van deze eeuw. JD Morvan schreef het stripscenario en Li-An maakte de tekeningen. De vier boeken werden vertaald naar acht strips, die werden uitgegeven door Uitgeverij Daedalus. Voor Luk Schrijvers, uitgeefdirecteur van Uitgeverij Daedalus, heeft Jack Vance een speciale plek in zijn hart, vandaar dat hij besloot de strips in het Nederlands uit te geven.

In 2021 verschijnt ook De Duivelsprinsen, een ander werk van Jack Vance. Om Jack Vance de aandacht te geven die hij verdient, brengt de uitgeverij ook de stripreeks Tschai opnieuw uit, in vier mooie delen.

Noot van de vertaler: Voor deze integrale uitgave heb ik het dossier geschreven, gebaseerd op de Engelstalige biografie van Jack Vance. Aan het dossier was ik in 2018 al begonnen, dus het was een werk van lange adem. Ik maakte kennis met (het werk van) Jack Vance en vroeg aan Li-An om vier exclusieve covers te maken voor elk deel van deze gebundelde uitgave. Toen het boek uiteindelijk werd geleverd was ik ongelooflijk blij, wat een werkje! De volgende delen volgen binnenkort, en ook daarin schrijf ik een apart dossier om het universum van Jack Vance weer tot leven te brengen.

Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.

cover Tschai 1

Tschai - Boek 1 - De Chasch

Tschai - Boek 2 - Onder de Wankh

covertekening voor het derde boek van Tschai

Tschai - Boek 3 - De Dirdir

cover van Tschai 4

Tschai - Boek 4 - De Pnume