Gino Bartali

Gino Bartali wordt geboren in een dorpje nabij Florence. Al snel raakt hij verliefd op de fiets en verzot op fietsen. Hij blijkt talent te hebben ook. binnenpagina Gino BartaliWat een succesverhaal lijkt te worden, keert plots wanneer zijn broer, ook een bekend wielrenner, verongelukt en Gino begint te twijfelen over zijn carrière. En dan komt het fascisme op, waardoor er geen wedstrijden meer worden gereden en iedereen voor cruciale levenskeuzes komt te staan. Zonder dat zijn gezin het weet, gaat Gino bij het verzet. Hij smokkelt documenten en verbergt een joodse familie op zijn zolder. Hij zal zelf nooit over die activiteiten vertellen, maar ze leveren hem postuum wel erkenning op door Yad Vashem. 

Tien jaar na zijn eerste Tourzege wint hij de Ronde voor de tweede en laatste keer in 1948. Met die krachttoer – geen enkele renner won twee rittenwedstrijden met zoveel tijd ertussen – vereeuwigt hij zijn naam en vestigt hij zijn legende.

Noot van de vertaler: een graphic novel over een wielrenner, toevallig ook over de man van wie ik hier een ongelezen biografie heb liggen: geweldig! Eén van de graphic novels waarvan ik vond dat we hem met Uitgeverij Daedalus moésten uitgeven. Bovendien mocht ik ook een boekvoorstelling organiseren (in Café Coureur). Strips en wielrennen, voor mij in elk geval een geslaagde combinatie. Ik vind het tekenwerk van Canottiere ook geweldig! Voor de vertaling heb ik mij gebaseerd op het Engelse script van de graphic novel, en de Franse versie van het album... ook leuk om zo wat dichter bij de auteur (Julian Voloj) te komen!

Verschenen bij Uitgeverij Daedalus.

cover Gino Bartali